Awokado – zdrowa przystawka do obiadu
Jeśli przygotowujesz przyjęcie lub wystawny, uroczysty obiad i chcesz zaskoczyć swoich gości czymś smacznym, zdrowym i oryginalnym zarazem, przygotuj dla nich przystawkę z awokado. Dlaczego właśnie awokado? Bo daje ono nieograniczone możliwości w kuchni i możesz je zaserwować na wiele sposobów.
Awokado doskonale nada się jako składnik do przyrządzenia prostej i nieskomplikowanej w wykonaniu sałatki. Ten wdzięczny owoc możesz połączyć np.
z tuńczykiem i gotowanym jajkiem i zaproponować jako przystawkę przed właściwym daniem głównym. Rozgniecione awokado wraz z sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku i odrobiną oliwy sprawdzi się natomiast jako pyszna, gęsta pasta do posmarowania kawałków chrupiącej bagietki.
Taka przystawka z pewnością trafi w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Awokado to prawdziwa bomba witaminowa.
Zawiera także nienasycone tzw. zdrowe kwasy tłuszczowe.
Dzięki temu ma delikatny, maślany smak. Używając awokado w swojej codziennej kuchni pamiętaj tylko, że owoc ten szybko ciemnieje.
Aby temu zapobiec, skrop go sokiem z cytryny.