Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Smakowanie życia
Wszystko co nas otacza przemija bezpowrotnie, a może to my przemijamy a cała reszta pozostaje? Zapewne racja jest zarówno w pierwszej jak i drugiej części wspomnianego pytania. Ważne jest to, iż posiadamy świadomość upływającego czasu, że wiemy, iż to co przeminęło już nie wróci i należy nie tylko
Designerskie sztućce
Czasy, w których przyszło nam żyć, w dużej mierze kojarzą się z rozwojem i poszukiwaniem wyjątkowych rozwiązań. Tak naprawdę dotyczy to każdej kwestii, także tej kulinarnej. Przemysł gastronomiczny jest szczególnie mocno rozwiniętym i dzięki temu nierzadko zaskakuje nas swoją ofertą najróżniejszych
Miłośnicy jedzenia
Rozpatrując temat jedzenia, przygotowywania, podawania i delektowania się nim, nie sposób nie wspomnieć o ludziach, dla których jedzenie jest, można by rzec „świętością”. Jest czymś ważnym nie tylko w aspekcie zaspokajania własnego głodu, ale także doznań smakowych. Miłośnicy jedzenia w pierwszej ch
Banan, jabłko – owocowe smakołyki
Nasze pociechy już od pierwszych miesięcy życia wiedzą, jak smakuje czekolada i zrobią wszystko, aby ją otrzymać. Jednak smakołyk ten nie jest zalecany do codziennego podawania dzieciom, gdyż zawiera dużo cukru. Dlatego też warto uczyć dzieci jeść inne słodkie, ale zdrowsze produkty, jakimi są nie
Mięso – dobre czy nie?
Kuchnia wegetariańska ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Są tacy, którzy nie mogą żyć bez mięsa i nie wyobrażają sobie dobrego obiadu bez tradycyjnego schabowego albo mielonego. Ci drudzy z kolei wystrzegają się wszelkich potraw mięsnych, tłumacząc to różnymi powodami. Podają np. względy hum
Pierwszy rok życia dziecka – trudności żywieniowe
Żywienie dziecka to nie zwykle istotny temat, który przysparza wielu problemów młodym rodzicom. Niemniej jednak nauka produktów i metod ich wprowadzania, pozwala na prawidłowy rozwój dziecka bez żadnych problemów ze strony złego przyswajania oraz uczuleń spowodowanych nowym składnikiem. Każdy miesi
Awokado – zdrowa przystawka do obiadu
Jeśli przygotowujesz przyjęcie lub wystawny, uroczysty obiad i chcesz zaskoczyć swoich gości czymś smacznym, zdrowym i oryginalnym zarazem, przygotuj dla nich przystawkę z awokado. Dlaczego właśnie awokado? Bo daje ono nieograniczone możliwości w kuchni i możesz je zaserwować na wiele sposobów. Aw
Tradycyjna kuchnia polska – zdrowa czy nie?
Wielu z nas jest przyzwyczajonych do tradycyjnej polskiej kuchni. Cenimy sobie znane smaki i wypróbowane potrawy. Są takie dania kuchni polskiej, które smakują nam zawsze i często goszczą na naszych stołach. Należą do nich m.in. kotlet schabowy z ziemniakami i surówką. Tradycyjnego „schaboszczaka”
Smaczne tarty warzywne
Jeśli masz w domu gromadkę głodnych domowników i zachodzisz w głowę, co przygotować dla nich na niedzielny obiad, dobrym pomysłem może okazać się tarta warzywna. Ta prosta w przygotowaniu potrawa nie zajmuje dużo czasu. Ważny tutaj jest przede wszystkim pomysł, gdyż tarta może mieć wiele smaków. W
Najważniejsze pożywne śniadanko już od po pierwszym roku
Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Wiele osób go po prostu nie je i tym samym popełnia ogromny błąd, ponieważ wyjście z domu z pustym żołądkiem wpływa negatywnie na nasze samopoczucie oraz brakuje nam energii przez cały dzień. Może po obudzeniu nie czujemy głodu, ale po godzinie
Okres przedszkolny wskazania żywieniowe
Etap przedszkolny to również, kolejny krok zasadniczych zmian w żywieniu dziecka. Do tej pory dziecko zjadało posiłki pod czujnym okiem mamy, teraz przyszedł moment na samodzielność i radzenie sobie z obiadem bez jej pomocy. Nie ma czasu na grymaszenie, wymyślanie, że coś nie smakuje. Dziecko musi
Hołubienie i delektowanie się jedzeniem
Wspólne spędzanie czasu przy smakowaniu posiłku jest w naszej kulturze bardzo ważne. Jest opcją mającą nie tylko zbliżać ludzi, ale uczyć wspólnego spędzania wolnych chwil. Połączone z doświadczaniem nowych i ciekawych walorów smakowych powoduje, że te momenty stają się jeszcze ciekawszymi. www.ce